Druhá říjnová sobota, pečená kachnička s červeným zelím a kynutým knedlíkem, pivo, víno i něco tvrdšího k pití, živá muzika, překvapení večera a vesnická tombola. Ano, i letos se v Hostinci U Čendy slavil krmáš. A společně s 635. výročím založení obce Hodoňovice to byla sláva dvojitá.

Již od pozdního odpoledne se na krmášové menu scházeli sousedé nejen z našich obcí. V sedm hodin pak byla zahájena taneční zábava a v sále to ožilo. Osvědčená kapela Bacardi opět nezklamala - prostě jim to zpívá a hraje. Od starších vypalovaček po nejnovější hity, celý večer byl průřezem českou i zahraniční hudební produkcí. A jak se již stává tradicí, zahrál a zazpíval i tradiční návštěvník krmáše, náš Armstrong – Michal Michna.

Lidé se dobře bavili, smáli a tančili, v "pekle" u našeho fojta Pavla diskutovali o všem možném, aby se "po kalíšku" opět vrátili na taneční parket.

Večer svým světelným vystoupením zpestřilo DuoFatale, které předvedlo opravdu originální show s prvky tance a akrobacie ve tmě. A přišla na řadu tombola. Domácí zavařeniny, klobásky, špek, zelenina ze zahrádky, vajíčka, perníčky, hrábě, pytel ořechů nebo třeba ptačí budka - i to jsou ryze vesnické ceny, které si ti šťastnější, jejichž lístek byl vytažen z losovacího hrnce, odnesli domů. Na památku a připomenutí výročí obce pak každý z účastníků dostal perníkový půllitr s číslem 635.

Pokud jste slavili s námi, jsme rádi, že jste přišli a bavili se. A pokud ne, přijďte příští rok! 

Ještě se sluší, samozřejmě, poděkovat Čenďákům, kolektivu Hostince U Čendy a obci Baška, díky nimž se daří tyto tradice v naší obci stále udržovat. 

Za Čendaspoláky Monika Navrátilová

Foto: Vratislav Kryl

Krmas 2023 01

Krmas 2023 03

Krmas 2023 04

Krmas 2023 05